Τη Δευτέρα 15 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα της Τέχνης) οι μαθητές του ΣΤ1 τμήματος του 11ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου «Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ» παρουσίασαν στους γονείς τους αλλά και στον Σύμβουλο Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Παρκοσίδη, στη Διευθύντρια κυρία Καλλιόπη Γραμματικού και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας Παλαιού Φαλήρου κ. Χαράλαμπο Παπακωστόπουλο την εργασία τους «Σύντομη Ιστορία της Τέχνης». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα γονείς, μαθητές και φίλοι της ΣΤ΄ τάξης και του τμήματος.

Οι μαθητές ξεκινώντας από τον Οκτώβριο σχεδίασαν, την έρευνα – μελέτη τους αρχικά για το «Τι είναι Τέχνη» και στη συνέχεια αναζητώντας στην Ιστορία την απαρχή αυτού που θα λέγαμε Τέχνη και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

https://sainia.gr/index.php/drastiriotites/ekpaideftika-programmata/2023-2024/syntomi-istoria-tis-texnis

Ξεκίνησαν με την Αρχιτεκτονική, από την οποία ξεχώρισαν 139 φωτογραφίες κτιρίων από την Προϊστορική περίοδο ως σήμερα.

Στη Ζωγραφική περιπλανήθηκαν στην πλούσια ιστορία της και ανέδειξαν 686 πίνακες ζωγραφικής από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Στη Μουσική παρουσίασαν το έργο 74 συνθετών και μουσικών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σε «σύντομη γραφή» όλος αυτός ο πλούτος που ανακαλύφθηκε από τους 16 μαθητές του τμήματος. Στην παρουσίαση μετείχαν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης ο Φειδίας, ο Φιλίπο Μπρουνελέσκι, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Πάμπλο Πικάσο από τους οποίους καθένας περιέγραψε για την Τέχνη της περιόδου στην οποία ανήκε.

Ακολούθησε ξενάγηση στην «Πινακοθήκη», η οποία δημιουργήθηκε με επιλογές των μαθητών  και κοσμεί πλέον τις σκάλες από τις οποίες ανεβαίνουν / κατεβαίνουν καθημερινά, βάζοντας στην καθημερινότητά τους Χρώματα – Συναισθήματα – Σκέψεις, ό,τι δηλαδή περικλείει μέσα του ένας ζωγραφικός πίνακας.

Μια σύντομη ματιά της Πινακοθήκης μας μπορείτε να βρείτε :

Τα βίντεο της παρουσίασης μπορείτε να τα δείτε :

https://sainia.gr/index.php/drastiriotites/ekpaideftika-programmata/2023-2024/syntomi-istoria-tis-texnis/5779-ta-video

Με τη "Συντομη Ιστορία της Τέχνης" και την "Πινακοθήκη" που αυτή δημιούργησε διευρύνθηκε το άνοιγμα του σχολείου μας στον Πολιτισμό, καθώς είχε προηγηθεί, ήδη από το Φθινόπωρο, με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων η Μουσική «επένδυση» των διαλειμμάτων με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.