Χθες 21 Νοεμβρίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Διακιωμάτων του Παιδιού ενώ σε λίγες μέρες (3 Δεκεμβρίου) τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με Αναπηρία. Και τις δυο Παγκόσμιες Ημέρες τίμησε με την παρουσία του στο Σχολείο μας ο Δημήτρης Παπανικολάου. 

Ως τώρα τον ξέραμε ως έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές του ελληνικού μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια γνωρίσαμε και έναν άλλον Δημήτρη. Μάθαμεε για έναν πρωταθλητή που μετά το μπάσκετ, όπως έχει ειπωθεί, έβαλε στόχο ζωής να φέρει έναν ολόκληρο κόσμο, έναν μικρό γαλαξία, στην επιφάνεια και να δώσει ορατότητα στο φάσμα του αυτισμού.

Το παράδειγμά του μας βοηθά να μάθουμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, ότι άτομα με αυτισμό βρίσκονται ανάμεσά μας, μπορεί να είναι γνωστοί μας, μπορεί να είναι φίλοι μας, μπορεί να ζούμε μαζί τους. Και τι χρειάζονται ; Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι μας. Την αποδοχή και τον σεβασμό. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς αλλά…

Δημήτρης Παπανικολάου (1)

Δημήτρης Παπανικολάου (2)       

Ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στους μαθητές / τριες και τους Εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας και γίναμε σοφότεροι, κυρίως γίναμε πιο άνθρωποι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις ερωτήσεις τους (πέρα από τις αναπόφευκτες αθλητικές) έμαθαν τι είναι ο αυτισμός και κυρίως πώς ζούμε με φίλους, συμμαθητές ή γνωστούς στο φάσμα του αυτισμού. Τον ευχαριστούμε για την παρουσία του και το μάθημα που έδωσε σε όλους μας.

 

Ο Δημήτρης Παπανικολάου έχει κερδίσει με την Εθνική Ομάδα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, 5η και 6η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κέρδισε ακόμα 6 πρωταθλήματα κια 5 Κύπελα Ελλάδας, ενώ είναι ο μόνος Έλληνας που κατέκτησε 2 φορές το triple crown (Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα και κύπελλο), με διαφορετικές ομάδες: το 1997 με τον Ολυμπιακό και το 2007 με τον Παναθηναϊκό.